Op pad met een vogelringer

zondag 1 oktober 2017 Van tot 10:00 uur
Robbenoordbos

Het is volop najaar en dagelijks passeren vele trekvogels onze regio. Veel vogels kun je overdag zien passeren, maar nog meer soorten gebruiken de nacht voor hun route zuidwaarts. In de loop van september vertrekken alle zwaluwen, terwijl ondertussen de eerste winterganzen weer binnen druppelen. Zeker zangvogels zien we niet altijd even veel gedurende hun trek, maar ze passeren massaal. 

Door middel van tal van manieren weten we veel over trekvogels, maar nog lang niet alles. Eén van de manieren om meer over (trek) vogels te weten te komen is het ringen van vogels. Deze eeuwenoude methode wordt ook in het Robbenoordbos al ruim tien jaar toegepast en de vaste vogelringers van deze locatie kunnen daar veel over vertellen.

Tijdens onze jaarlijkse ringexcursie kan iedereen eens een kijkje nemen in deze bijzondere wereld. Naast de boeiende verhalen is het tevens de ideale mogelijkheid om vogels eens echt van dichtbij te bekijken. Koolmees, Pimpelmees en Vink, iedereen kent ze uit de tuin, maar in de hand blijken ze er toch nog net weer iets anders uit te zien. Winterkoning, Tjiftjaf en Heggenmus zijn op het eerste gezicht wat minder aansprekende bruine vogeltjes, maar minstens zo mooi. En normaal zijn ze zo druk dat een rustig momentje om ze eens uitgebreid te bestuderen er vaak niet bij is.

Sommige soorten worden met enige regelmaat gevangen en zijn natuurlijk uniek. Wat te denken van IJsvogels, Grote Bonte Spechten of misschien wel een Appelvink. Het zijn de krenten die ook jullie met een dosis geluk eens van heel dichtbij kunnen aanschouwen, want op zondag 1 oktober 2017 organiseert Natuurvereniging Wierhaven weer een ringexcursie. Tussen 08:00 en 10:00 uur is er een ringer actief bij Gemaal Leemans te Den Oever.

Aanmelden kan per e-mail bij educatie@wierhaven.nl onder vermelding van je naam en/of telefoonnummer. Een must see en ook met kinderen super leuke ervaring! Er zijn geen kosten verbonden aan deze excursie.