1e Wieringse Roze Spreeuw is een feit

Afgelopen dinsdag 18 augustus werd bij de Voorhaven van Den Oever een jonge Roze Spreeuw ontdekt in de rozenbottelstruiken bij de gebouwen van Rijkswaterstaat. Het betreft hier de 4e Roze Spreeuw van ons werkgebied en pas de 1e voor de voormalige gemeente Wieringen! Een nieuwe Wieringen-soort dus.

Ieder jaar worden in Nederland wel enkele Roze Spreeuwen waargenomen. De meeste daarvan zijn jonge vogels welke in september/oktober op de Waddeneilanden worden gezien in groepen Spreeuwen in de Duindoorns. In dit geval hebben we met een bijzonder vroeg jong exemplaar te maken.

Tot eind 2002 werd de Roze Spreeuw beoordeeld door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA). Deze commissie buigt zich over waarnemingen van zeer zeldzame vogelsoorten in heel Nederland. Nadat de waarneming door de commissie is goedgekeurd komt deze pas officieel in de Nederlandse Avifauna terecht. 2 van de 4 waarnemingen uit onze regio komen uit deze 'beoordelingsperiode', maar zijn helaas nooit ingediend bij deze commissie en dus ook niet beoordeeld. Zodoende is de Roze Spreeuw van deze week officieel gezien pas het 2e geval uit onze regio.

Het vorige geval dateert van 18-22 oktober 2008, toen een jonge vogel zich ophield in Medemblik. Met name de volwassen vogels laten zien waarom de Roze Spreeuw zo heet. De vogel ziet er uit als onze Spreeuw, maar is dan voor de helft roze. De jonge vogels welke in 2008 en afgelopen week zijn gezien laten zich vooral goed onderscheiden door hun opvallend lichte verenkleed, lichte snavel en roze poten. Laten we hopen dat er de komende jaren eens een volwassen vogel bij ons opduikt!

Wil je weten of de Roze Spreeuw er nog zit? Neem dan even een kijkje op onze waarnemingen-pagina!

(Foto: Fred Visscher)

rozespreeuw
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven