Bijzonder succesvolle Nacht van de Nachtvlinder

Op vrijdagavond 11 september verzamelden rond 20:30 uur zeker 25 mensen op Natuurcamping Wieringerrand in het Robbenoordbos. Een ongekend aantal bezoekers welke met name te danken waren aan enkele enthousiaste moeders die het bericht op scholen hadden verspreid. Met zo'n 15 kinderen, een pot 'vlinderstroop', maar liefst 2 nachtvlinderdoeken en een nieuw recept voor smeersel was het wachten tot het echt donker werd.

Waar het smeersel in eerdere jaren werd gemaakt van onder andere Appelmoes en Bier was er dit jaar een nieuw recept gekozen van Suikerstroop en Mango likeur. Helaas bleek het geen succesvolle combinatie en zullen we volgend jaar weer terugpakken op onze vorige variant welke beduidend meer vlinders trekt.

Zo rond 20.45 verschenen de eerste vlinders op het doek in de vorm van drie Bruine Snuituilen, welke hun naam eer aan doen door volkomen bruin te zijn met een lange snuit. Het voordeel van september is dat de nacht vroeg valt en je dus ook op tijd kunt beginnen. Iets minder voordelig is het feit dat het arsenaal aan soorten een stuk beperkter is in deze tijd van het jaar.

Gedurende de avond maakten we diverse rondjes langs de lakens en ingesmeerde bomen, maar ook het aanwezige toiletgebouw werd grondig geïnspecteerd omdat het licht jaarlijks diverse soorten vlinders aantrekt. Het meest aansprekende van de avond waren misschien wel de 2 Hoornaars die langere tijd op het doek verbleven en de ene na de andere mug verorberden. 

(Kleine Zomervlinder: Foto Renze Montsma)
Al met al wisten we de volgende soorten nachtvlinders vast te stellen gedurende de avond:
Bruine snuituil
Huismoeder
Appeltak
Zwarte-c-uil
Agaatvlinder
Hagendoornvlinder
Maansikkeluil
Kleine zomervlinder
Breedbandhuismoeder
Herfstrietboorder
Vierkantvlekuil
Tweelijnmot

Iedereen die betrokken is geweest hartelijk dank voor jullie aanwezigheid!
20150911 NachtVanDeNachtvlinder
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven