De afgelopen weken ontvingen we vanuit diverse hoeken van het werkgebied meldingen van vogels met een kleurafwijking. Hierbij een overzichtje van deze meldingen en wat extra informatie.
Huismus
Zoals onze leden al eens in ons verenigingsblad 'de Meerkoet' hebben kunnen lezen verblijft in Wieringerwerf al enige tijd een huismus met een kleurafwijking. Het gaat hier om een vogel welke voor het eerst werd gemeld op 6 september 2014 en afgelopen week nog altijd aanwezig was in het oude dorp. De vogel verblijft gewoon tussen de overige mussen. Vermoedelijk is de vogel in 2014 geboren.
(Foto: Otto de Vries)
Merel
Uit Hippolytushoef kwam vorige week een melding van een mannetje Merel met een witte kop. De vogel bevind zich in het dorp en de bewoners kunnen de vogel individueel herkennen. Daarmee kunnen ze ook goed in de gaten houden of het een vogel is die enkel in de winter in hun tuin verblijft of straks misschien ook wel een broedpoging gaat ondernemen in de regio!
http://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/12304489_1729094090647877_1269223274643241991_o.jpg
(Foto: Peter Stoop)
Ekster
Al enkele jaren verblijft een zeer opvallende Ekster in de Wieringermeer. De vogel wordt voornamelijk waargenomen langs de Schelpenbolweg, maar ook is de vogel al gezien aan de Robbenoordweg en zelfs aan de Noorderdijkweg. Tussen de zwarte-witte exemplaren is het een uiterst opvallend exemplaar welke met zijn lichte voorkomen wat meer op een Klapekster lijkt qua kleur. De eerste melding van dit prachtige exemplaar is al in ons archief beland op 27 juli 2011, dus de vogel verblijft al zeker 4 jaar in deze regio! Een eenvoudige manier om te zien hoe oud zo'n vogel nou eigenlijk wordt.
(Foto: Ina van Veldhuisen)
Scholekster
Als laatste kwam daar de melding van een witte Scholekster van het Wieringer Wad. De vogel werd hier gefotografeerd tussen zijn of haar soortgenoten en is nogal een opvallende verschijning. Leuk is dat er ook een reactie kwam van iemand die de vogel deze zomer bij de Ven in Enkhuizen zag. Zo zie je maar dat zo'n opvallend verenpak best opvallend is en misschien dus ook wel extra gevaarlijk omdat ze ook voor roofvogels misschien extra opvallend zijn.
(Foto: Fred Visscher)