Duitse Zwooien voelen zich thuis in de klei

Het bericht kwam al eerder voorbij: de Wieringermeer is in 2014 goed bedeeld qua Zwarte Ooievaars, in vogelaarstermen ook wel bekend als 'zwooien'. In sommige jaren zien we er enkele of zelfs geen, maar dit jaar worden er zelfs meerdere tegelijk waargenomen. Op 2 augustus werd al een groep van 6 exemplaren gezien welke boven het Robbenoordbos en omgeving vlogen om uiteindelijk in zuidelijke richting te verdwijnen. Op en rondom deze datum werden in het gehele land vele Zwarte Ooievaars waargenomen. 

In de loop van augustus werden regelmatig 1-3 vogels waargenomen in voornamelijk de regio Oom Keesweg/Robbenoordweg en vermoedelijk sliepen de vogels in het Robbenoordbos. Er kwamen zelfs waarnemingen van vliegende vogels boven Slootdorp en Wieringerwerf.

Gisteren, zaterdag 13 september werden 5 vogels bij elkaar ontdekt op een akker aan de Schelpenbolweg. Enkele dagen eerder zaten er daar 3 vogels waarvan 1 geringde vogel. Bij de 5 vogels zaten geen geringde, dus er hangen zeker nog 6 exemplaren rond in deze regio! Erg bijzonder en momenteel de enige locatie in Nederland waar dergelijke aantallen Zwarte Ooievaars te zien zijn.

Zwarte Ooievaars broeden niet in Nederland, maar wel in de omliggende landen Duitsland en Belgie. Het is niet ondenkbaar dat deze soort in de toekomst ook nog eens broedpogingen in de bossen in Nederland gaat doen, maar zover is het nog niet. In de zomermaanden zwerven de jonge vogels vaak uit over Europa, waar ook Nederland een aantal exemplaren op bezoek krijgt.

Al vele jaren worden in diverse landen Zwarte Ooievaars geringd voor onderzoek. Zo zagen we enkele jaren geleden in het voorjaar een geringde vogel uit Tjechie en in het najaar al eens een Belg.

Inmiddels weten we op basis van afgelezen ringen dat in de groep van 6 vogels op 2 augustus een Duitser meevloog en tussen de 6 vogels die momenteel aanwezig zijn loopt een andere Duitse vogel. Daarmee weten we ook gelijk dat het om 2 totaal verschillende groepen gaat. De vogels hebben het hier blijkbaar naar hun zin en vinden veel voedsel (kikkers, visjes, padden) in de slootjes bij de boerderijen. Toch zullen ze als het goed is in de loop van deze maand hun tocht vervolgen om de winter door te brengen in Afrika.

Ook eens een Zwarte Ooievaar zien? Vandaag stonden nog zeker 3 exemplaren aan de Schelpenbolweg. Wie weet treft u er één in het voorbij rijden!

Zwarte Ooievaar (Foto: Otto de Vries)

 

IMG 6553
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven