Natuurwerkdag aanstaande zaterdag!

----------- HULP GEZOCHT -----------

De oeverzwaluwwand in de Zuiderhaven is natuurlijk niet van Natuurvereniging Wierhaven, maar omdat de vereniging het onderhoud en alles wat daar verder nog bij komt kijken op zich genomen heeft mogen we dan toch gevoelsmatig wel spreken over “onze oeverzwaluwwand”.
Het afgelopen broedseizoen is een groot succes geweest. Maar liefst 56 nesten zijn uitgegraven/gebruikt. Vorig jaar waren dat er nog 19, een flinke toename dus. Hoeveel jongen er zijn uitgevlogen is helaas onbekend, dit is ook haast onmogelijk om vast te stellen.

Door die flinke toename is er ook een behoorlijk probleem aan het ontstaan, een logistiek probleem eigenlijk. Bij de aanleg van de wand is met een paar dingen mogelijk onvoldoende rekening gehouden, namelijk het opnieuw vullen van de uitgegraven gaten en het onkruid/riet dat weelderig groeit op en rond de wand. Vooral het kweekgras geeft daarbij veel overlast en hinder.

Het onkruid bestrijden, maaien en knippen is op zich al een hoop werk, maar met behulp van een bedrijf die kosteloos met een bosmaaier het riet maait en de aanwezigheid van onze klusploeg is dit nog net te doen. De gaten vullen met speciaal zand is een ander verhaal. Dit zand ligt opgeslagen bij Staatsbosbeheer en moet dus op een aanhangwagen naar de wand gebracht worden en vervolgens met emmers (een andere mogelijkheid is er niet) naar de wand gedragen. Een afstand van ongeveer 65-75 meter zal afgelegd moeten worden, dit jaar 56 gaten, dat zijn dus minimaal 56 volle emmers. En wie weet wat volgend jaar gaat brengen?

“Onze klusploeg” bestaat uit 5 gepensioneerde personen, maar om de gaten op een fatsoenlijk en menselijk werkniveau te kunnen vullen zou meer hulp wenselijk zijn. Minimaal 7 personen zijn dan wel nodig om de volle emmers te vullen, vervoeren, gaten te vullen en aanstampen.

Het voorstel is om komende zaterdag 9 februari de handen uit de mouwen te steken. WIE KOMT ER HELPEN?

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Natuurvereniging Wierhaven, door het sturen van een e-mail aan secretaris@wierhaven.nl.

5 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven