Stadsreuzen in het dorp

De Stadsreus, het lijkt een beetje op een zeer gevaarlijke bij met het uiterlijk van een wesp, maar het is 'maar' een zweefvlieg. De Stadsreus wordt namelijk ook wel Hoornaarzweefvlieg genoemd en is dus een insect.

Het betreft wel een uit de kluiten gewassen insect, welke zo'n 2,5 centimeter lang kan worden. Afgelopen week werd deze soort waargenomen in een tuin in Wieringerwerf.  Het is zoals alle zweefvliegen een onschuldig diertje dat leeft van nectar en stuifmeel, maar sprekend op een gevaarlijke soort lijkt.

Opmerkelijk is de ontwikkeling van de larve, veel soorten zweefvliegenlarven eten bladluizen, maar de larve van deze soort leeft op de bodem van een bewoondwespennest. Hier voedt de larve zich voornamelijk met afval zoals dode wespenlarven en stervende wespen en richt dus geen schade aan. Hoe de weerloze vlieg het voor elkaar krijgt om zonder herkend en gedood te worden het nest binnen te dringen is niet bekend. De stadsreus komt voor in centraal en zuidelijk Europa, noordelijk Afrika en Azië inclusief Japan. (Bron Wikipedia).

Foto: Bob Woets; Bron: Waarneming.nl

 

 

20140816 Stadsreus
6 jaren geleden door: Bob