"Vogels in de hand"

Afgelopen zondag verzamelde mijn vader en ik, met nog 11 andere mensen bij Gemaal Leemans (Den Oever) voor de excursie ‘Vogels in de hand’ gegeven door Bert Winters en Klaas van den Berg.

Het weer zat ons erg mee, het waaide wat maar in het bos was het bijna windstil en het was zonnig.

Bert en Klaas hadden tijdens het opzetten van de netten al een Zanglijster gevangen en deze hadden ze ‘bewaard’ voor ons. We konden de Zanglijster goed bekijken en nadat de vogel gemeten en gewogen was mocht deze met een mooie aluminium ring terug de vrije natuur in. En nu maar hopen dat de vogel gemeldt word als deze ergens anders is gevonden of gevangen.

We mochten mee lopen naar de netten, in totaal stonden er 12 netten in de oude moestuin van de sluiswachter. Er werden tijdens het eerste rondje een aantal Koolmezen maar voornamelijk Zwartkoppen gevangen, waarbij jongen vogels en vrouwtjes een bruin petje hebben en de mannen een echte zwarte pet. Deze werden meegenomen in een soort van knikkerzakjes zodat ze rustig bleven en bij de auto konden worden gemeten, gewogen en uiteraard geringd. Bij de tweede ronde die we meeliepen was er een net vol met Koolmezen, wel dik 20 vogels zowel met ring als zonder ring. Bij het controleren van de ringen bleek dat er een flink aantal vogels hier in de buurt geboren waren. Het waren Koolmezen welke als nestjongen geringd waren in de nestkasten rondom de ringplek, en zelfs een van de andere kant van het Robbenoordbos! De kinderen die aanwezig waren kregen een unieke ervaring om een vogel vast te houden en los te laten.

Vlak voor wij weg gingen werd er nog een jonge Roodborst en een Tjiftjaf gevangen.

Het was een leuke en leerzame ochtend en zeker een aanrader om een keer mee te gaan, of zoals de heren het zeggen te stoppen als er zwarte (Toyota) of blauwe (Renault) auto bij gemaal Leemans staat.

Bedankt!

Annemieke Vredegoor

IMG 20140921 WA0011IMG 20140921 WA0009IMG 20140921 WA0007IMG 20140921 WA0005

IMG 20140921 WA0011
6 jaren geleden door: Annemieke Vredegoor