Lezing: Het intieme (liefdes)leven van de Tureluur

Op dinsdag 30 december sluiten we het jaar af met een lezing van Wim Tijsen over zijn Tureluuronderzoek.

De presentatie gaat over het leven in al zijn facetten van de Tureluur, een kwetsbare vogelsoort van de Rode Lijst. Tureluurs zijn altijd al een beetje de ‘underdogs’ onder de weidevogels geweest. Misschien omdat hun nest zo ontzettend moeilijk is te vinden, maar waarschijnlijker door de wat heimelijke leefwijze. Als jong jochie op de ouderlijke boerderij verbaasde Wim Tijsen uit Westerland zich al over dit wat eenvoudig ogende vogeltje ter grootte van een merel. In zijn vrije tijd doet hij al achttien jaar onderzoek naar deze en andere weidevogels op en rond het voormalige eiland Wieringen. Hoe je onderzoek doet(vangen en ringen) en wat dat oplevert zal in deze presentatie duidelijk worden. 

Goed onderzoek doen is lang niet zo eenvoudig zo zal blijken. Piepkleine kuikentjes op 200 meter afstand in een weiland proberen te vangen is een kunst op zich. Net zoals het opsporen van hun goed verstopte nesten in het ‘twee-kontjes’ hoge gras. Bij het -broeden gebruiken ze verschillende trucjes en zelfs een heuse ‘waakhond’! Maar als je de vogel eenmaal gekleurringd hebt, waardoor ze individueel herkenbaar zijn, kan je zelfs een band met ze krijgen. 

Het publiek krijgt niet alleen een kijkje in de keuken van de natuur en de onderzoeker, maar ook in het verrassende liefdesleven van deze fraaie weidevogel. Zijn ze hun leven lang trouw aan dezelfde partner of ‘rommelen’ ze maar wat aan? En hoe zit het met de verdeling van de broedzorg? 

Daar is sinds 2012, in samenwerking met het Max Planck instituut, onderzoek aan gedaan met behulp van transponders, dataloggers en temperatuurcensoren met soms verrassende uitkomsten… Vast staat in ieder geval dat het fantastische ouders zijn voor hun fraai gestreepte kuikentjes, die zelf direct al veel insecten moeten vangen en eten. De reis naar hun overwinteringgebieden is absoluut niet zonder gevaren maar als ze eenmaal volwassen zijn kunnen ze oud worden. De lezing zal duidelijk maken waar je tureluurs van wordt, maar ook dat mens en natuur soms verrassend veel op elkaar lijken…!

Toegang voor leden van Natuurvereniging Wierhaven is gratis. Niet-leden betalen €2,- bij entree. Comsumpties zijn voor eigen rekening.

20141212 Tureluur1

Foto: Jelger Herder

 

20141212 Tureluur2
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven