Eindejaars plantenjacht

FLORON organiseert voor het eerst een Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode, namelijk rond Oud & Nieuw. Tussen 25 december en 4 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek gaan naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien.

Het is tot nu toe een bijzonder warm jaar. De kans is groot dat 2014 het warmste jaar wordt in zeker drie eeuwen. Als het warme weer aanhoudt dan kunnen er in de decembermaand nog allerlei bloeiende planten worden gevonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen mogelijk ook de echte voorjaarsbloeiers al wat eerder te bloeien op een zonnig en beschut plekje. Er valt dus ook in december, voor wie er oog voor heeft, nog van alles bloeiend waar te nemen.

De Eindejaars Plantenjacht is een mooie aanleiding om na een overdadige brunch erop uit te trekken en de bloeiende planten te noteren die je tegenkomt in het bos, op de hei of tijdens een blokje rond in stad of dorp.

Iedereen kan meedoen. De regels zijn eenvoudig:

 

  • Kies een moment tussen 25 december (1e kerstdag) en 4 januari, met goed weer voor een wandeling
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Tuinplanten tellen niet mee. Losse foto's en meldingen van bloeiende planten mogen ook. Je hoeft geen aantallen te noteren.
  • Geef de resultaten door aan FLORON door een berichtje te plaatsen op onze Facebook-pagina. Melden via Twitter mag ook met #plantenjacht.

 

FLORON laat gedurende de Plantenjacht de mooiste en opvallendste inzendingen zien, onder andere via Vroege Vogels. Ook houden we bij welke soorten het vaakst worden gevonden.

Foto paarse dovenetel Wiepko Lubbers

paarse dovenetel
6 jaren geleden door: Laurens