Noorse Grote Mantelmeeuw vaste gast in Den Oever

Op donderdag 30 november bracht één van onze leden (Otto de Vries in dit geval) een bezoek aan de haven van Den Oever. Vaste prik is om de haven af te turen op zoek naar interessante meeuwen. Soms zitten er leuke soorten tussen en een andere keer blijkt er een interessante vogel tussen te zitten welke bijvoorbeeld een kleurring draagt en zodoende deel uit maakt van een onderzoeksproject.

Op deze donderdag bleken er bij de visafslag er een aantal meeuwen op de dukdalven te staan. Dit tijdens een langdurige natte sneeuwbui met de wind precies op het autoraam wat het zicht belemmerde. Wat wel opviel was dat er een Grote Mantelmeeuw stond met om één van de poten een zwarte kleurring. Na een paarkeer van standpunt te zijn veranderd lukt het om de ring af te lezen door middel van het gebruik van een telescoop.

Thuisgekomen blijkt deze vogel met de zwarte kleurring met inscript JP778 op deze dag niet voor het eerst gezien te zijn, maar al enkele jaren naar Den Oever te komen.

De vogel is geringd als jonge vogel op 7 juli 2012 op een klein eilandje aan de zuidkant van Noorwegen. De eerste melding uit Den Oever komt al uit oktober 2012, op de 4e om precies te zijn. In zowel 2013 als 2014 is de vogel ook in de zomermaanden in en rondom Den Oever waargenomen. Het is gebruikelijk dat jonge vogels de eerste levensjaren nog niet terugkeren naar hun broedgebied omdat ze nog niet geslachtsrijp zijn.

In de zomer van 2015 zijn er geen meldingen van deze vogel geweest, maar in de wintermaanden bevond de vogel zich steevast rondom de visafslag in het Noord-Hollandse vissersdorp. Leuk is dat de vogel 16 juli 2016 opnieuw in Noorwegen wordt waargenomen, de vogel is dan dus drie jaar oud. De melding is afkomstig van de locatie waar deze vogel zelf ook geboren is.

Op 4 november 2016 was de vogel opnieuw in Den Oever aanwezig en deze winter bevindt de vogel zich daar dus opnieuw. Een is een mooi voorbeeld van een fraai staaltje plaatstrouwheid. 

Binnenkort een bezoekje brengen aan Den Oever? Kijk dan eens goed op alle dukdalven en allicht dat je deze inmiddels volwassen Grote Mantelmeeuw met een zwarte kleurring wel tegen komt.

 

 

Zwart JP778

De befaamde kleurring om de poot van de Grote Mantelmeeuw (Foto: Otto de Vries)

 

023
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven