Opvallende Roodhalsganzen opvallend onopvallend

Als Natuurvereniging Wierhaven zijn we al zeker 10 jaar aangesloten bij de landelijke waarnemingen-site www.waarneming.nl Deze site, waarop duizenden mensen hun veldwaarnemingen invoeren biedt een heel scala aan mogelijkheden en als werkgroep heb je het voordeel dat het ten eerste je geen waarnemingen-pagina hoeft te onderhouden en ten tweede ontvang je van vele waarnemers hun waarnemingen die ze invullen via waarneming.nl.

Zo ook afgelopen vrijdag toen Henk Tor via waarneming.nl melding maakte van 3 Roodhalsganzen bij Noorderbuurt op Wieringen. Deze soort hebben we de afgelopen tientallen jaren wel eens vaker op Wieringen gezien tussen de Rotganzen maar het blijft een fantastische soort en ze zijn zeker niet jaarlijks. Meer dan één tegelijk zagen we er nooit, maar afgelopen weekend kreeg iedereen daar uitgebreid de gelegenheid toe.

Na de melding van vrijdag gingen diverse mensen op zaterdag op zoek. Wieringen trekt uberhaupt al veel vogelaars vanwege de grote variatie aan soorten en daarnaast zitten tussen de Rotganzen vrij standaard de zeldzame Zwarte Rotgans en Witbuikrotgans. Deze soorten zijn in Nederland eigenlijk alleen op Wieringen ieder jaar vrijwel de gehele winter zichtbaar.

Rond 09.45 werden de Roodhalsganzen op zaterdagochtend weer opgemerkt en vanaf dat moment hebben tientallen mensen de vogels bezocht. Zo opvallend als ze op de foto lijken zo onopvallend kunnen ze zijn. Ze zijn iets kleiner dan 'onze' Rotganzen en zeker wanneer de vogels foerageren dan vallen ze met hun zwarte rug amper op tussen de Rotganzen. Komt bij dat de vogels ook nog geregeld in 'greppelland' liepen waarbij ze dus geregeld verdwenen.

Het is absoluut een ware lust voor het oog en voor iedereen die op Wieringen woont of er een bezoek aan brengt is het de moeite waard even een stop te maken bij de groepen Rotganzen. Wie weet tref je ze wel aan.

Foto's door Kees Venneker.

Roodhalsgans2
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven