Retourtje Texel in een week

Toendrarietganzen bezoeken graag de Wieringermeerpolder. Ieder jaar zijn het vele duizenden exemplaren die vanuit hun broedgebieden in Noord-Rusland naar onze regio vliegen om de wintermaanden door te brengen. Vele exemplaren zijn daarbij zeer plaatstrouw en komen jaarlijks naar dezelfde gebieden gevlogen. Zeker rond vorstperiodes maken ze wel eens uitstapjes of schuiven ze met de sneeuwgrens mee naar het zuiden. 

Dat we weten dat exemplaren plaatstrouw zijn komt omdat al vele jaren enkele vogels met een zogenaamde 'halsband' rondvliegen. Zo'n halsband bevat een unieke code en daarmee kunnen de vogels gevolgd worden. Dit weekend een mooi succesverhaal waarom zo'n halsband zo interessant kan zijn.

Op zaterdagochtend om 09:15 uur vloog Toendrarietgans strak noord >> zuid over de telpost op de kop van de Afsluitdijk. Op deze post staan vrijwel wekelijks tellers de trekvogels in kaart te brengen. Dat het geel BYD was weten we doordat we de twee passerende vogels (vermoedelijk een paartje) konden vastleggen op foto's waarmee later op de computer kon worden vastgesteld dat het BYD was.

Meldingen van dergelijke halsbanden kunnen op www.geese.org worden doorgegeven. Het bleek een interessante melding. Nadat de vogel om 09:15 over Den Oever vloog werd deze door verschilende waarnemers langs de Noorderdijkweg in de Wieringermeer waargenomen. Daar liep BYD tussen soortgenoten op grasland om 12:25 uur en 13:50 uur.

Nog leuker werd het toen bleek dat dit vrouwtje (dat is vastgesteld tijdens de vangst) ook op 31/10, 01/11 en 02/11 rondom de Zeugweg in de Wieringermeer was waargenomen. Op 09/11 werd de vogel waargenomen op Texel en de 11e was deze dus weer terug in de Wieringermeer. Een retourtje Texel dus!

Uit dit soort verhalen blijkt wel hoe ontzettend boeiend dit soort onderzoeken kunnen zijn. Vogels die hier de hele winter lijken te zitten verplaatsen mogelijk geregeld naar aangrenzende gebieden. 

Overigens werd deze vogel gevangen in januari 2013 rondom Eemnes. De vogel is in de daaropvolgende jaren ook waargenomen in Duitsland, Polen en Estland. In 2016 werd geel BYD overigens ook in de Wieringermeer waargenomen. 

Een interessant verhaal dus!

Ook een gans met een halsband waargenomen? Meldingen kunnen worden doorgegeven via www.geese.org.


 

BYD

Lifelist Toendrarietgans BYD afgelopen week

IMG 2145 TelpostAfsluitdijk

Toendrarietgans BYD passeert Telpost Afsluitdijk te Den Oever

Rietgans009
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven