Wierhaven promoot zich tijdens de 'kaletakkenloop'

Op zondag 6 januari 2019 was de jaarlijkse Univé Kale Takken-loop in de Wieringermeer. Deze wandeltocht, met de afstanden 5.5, 10 en 18 kilometer leidt de wandelaars door onder andere het Dijkgatbos, Robbenoordbos, Dijkgatsweide en over de IJsselmeerdijk. Natuurvereniging Wierhaven was gevraagd een plaats op de route in te nemen om mensen iets kunnen vertellen en laten zien.

Als locatie kozen we voor het oude dijkmagazijn, vrij recent omgedoopt tot 'Het Huis Van Niets', welke bovenop de IJsselmeerdijk staat ter hoogte van het Dijkgatbos, iets ten zuiden van het gat in de dijk. Een gebouw waar bij de drooglegging van de Wieringermeer de dijkwachters verbleven als ze bij storm en noodweer dijkwacht moesten lopen.

De ruim vijfhonderd wandelaars passeerden ons en velen van hen namen een kijkje door onze telescopen. Zeker in de loop van de middag, toen de zon voor de laatste deelnemers begon te schijnen, was het zicht prachtig. Er stond voor onze begrippen weinig wind waardoor er weinig golfslag op het IJsselmeer was. Ook vogels op grote afstand waren zodoende goed te zien.

Nadat we ons hadden gepositioneerd op de dijk, ons spandoek hadden opgehangen en de met flyers in de aanslag stonden ontdekten we nog voordat de eerste wandelaar passeerde een mooie soort. Een Sneeuwgors, een vrij zeldzaam zangvogeltje wat in de wintermaanden de Hollandse kwelders aan doet, scharrelde wat rond op de dijkvoet. Na de eerste wandelaars was de vogel helaas gevlogen naar een rustiger plekje.

We zagen Appelvinken en konden de wandelaars soorten laten zien als Grote Zaagbek, Middelste Zaagbek en Brilduiker. Op hele grote afstand dobberden enkele duizenden Toppers welke met het blote oog niet meer dan een 'zwart streepje op het water' waren maar in de telescopen ineens toch vogels bleken. Ook de jonge wandelaars vonden het kijken door de telescoop erg leuk!

Door Ben Tops van Poldertours (www.poldertours.nl), organisator van de mooie wandeling, kregen we tussen de middag een lekkere bak snert met roggebrood. 

Wat ons betreft een erg geslaagde dag. Na 14u waren alle wandelaars gepasseerd en waren we heel wat flyers armer. Er werd ook veel interesse getoond in onze excursies voor komend jaar. We verwachten deze komende week te kunnen delen via onze website.

Alle betrokkenen en geïnteresseerden hartelijk dank!

Foto's: Jeroen van Assema en Bob Woets

Kalentakkenloop120190106 101610

 

20190106 110608
5 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven