Zeldzame Amerikaanse Oeverloper nieuwe regiosoort!

Afgelopen maandag, 19 januari 2015 werd door Pieter van Franeker een Oeverloper waargenomen langs de IJsselmeerkust net zuid van Medemblik. Nou zijn Oeverlopers in de wintermaanden al redelijk zeldzaam omdat de meeste exemplaren naar zuidelijkere oorden vertrekken, maar op dinsdag 20 januari bleek dit wel een heel bijzondere variant.

Charles Martens had besloten de Oeverloper wat nader te bestuderen en het bleek al gauw om een echte Amerikaanse Oeverloper te gaan! De Amerikaanse variant van 'onze' Oeverloper en pas voor de 4e keer vastgesteld in Nederland. Een zeer bijzondere soort dus!

De Amerikaanse Oeverloper heeft veel weg van de Europese, zeker in winterkleed of in hun eerste levensjaar. Volwassen vogels hebben echter opvallend donkere stippen op de onderzijde wat ze een bijzondere verschijning maakt.

Normaliter komt de Amerikaanse Oeverloper in de broedtijd voor in de Verenigde Staten en Canada om in de wintermaanden richting Zuid-Amerika te vliegen. In sommige gevallen belanden vogels wel eens in West-Europa, met name in Groot-Brittannië en inmiddels dus 4 keer in Nederland.

Inmiddels is het zaterdagavond en hebben al >350 waarnemers de vogel gemeld op Waarneming.nl. Er vanuitgaande dat niet iedere waarnemer gebruik maakt van deze site loopt het aantal vogelaars die deze buitenkans niet voorbij laten gaan al gauw over de 400.

De vogel bij Medemblik betreft een 2e jaars vogel, oftewel de vogel is geboren in de zomer van 2014. Naarmate het voorjaar dichterbij komt zal de vogel meer in zomerkleed komen. Het is dan ook te hopen dat de vogel enige tijd blijft hangen. Op de bijgevoegde foto is te zien dat de eerste donkere vlekken op de onderzijde al verschijnen bij deze Amerikaanse gast!

Nieuwsgierig geworden naar dit kleine steltlopertje? Maak in dat geval eens een wandeling langs de IJsselmeerkust bij Medemblik t.h.v. het stoomgemaal!

(Foto: Ina van Veldhuisen).

20150124 AmOeverloper
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven